Östersjön (Olivia) med fult format

Hur mår egentligen fisken?


  

Överallt pratar folk om Östersjön och att fisken där håller på att dö ut, både på tv, runt matbordet och i tidningar. Ämnet verkar hetare än någonsin. Molekylen har träffat Therese Petersson som jobbar som miljöforskare, för att ta reda på lite mer om Östersjön och vad det är som gör att den är så hotad.

  


Det är en varm och solig dag och jag står och ser ut över den glittrande Östersjön. Jag har precis kommit fram till den plats utanför Thereses labb vid kusten där vi bestämt oss för att träffas. När jag kliver av bussen kommer Therese mot mig med snabba steg. Först visar hon mig runt i sitt laboratorium som är fullt med olika prylar, som jag inte har en aning om vad man använder till men sedan sätter vi oss ner för en pratstund. Jag ber henne att berätta lite mer om sitt arbete.


-         Just nu jobbar jag mest med att forska i hur fisken som lever i Östersjön mår men tidigare har jag jobbat med en rad olika saker. Man får hjälpa till där det behövs helt enkelt, säger Therese och det syns verkligen att hon gillar sitt jobb.

                 

   Therese Petersson berättar

 om sitt jobb som miljöforskare.


Nu när Östersjön har börjat må allt sämre har Therese fått mer och mer att forska i berättar hon. Hon säger också att de är många som är oroliga för hur det egentligen ska gå med havet.

Men vad är det egentligen som är problemet i Östersjön?

  

-         Det finns flera orsaker till att det finns miljöproblem i Östersjön. Till exempel är Östersjön ett väldigt känsligt hav eftersom att vattnet är bräckt. Det betyder att den har en blandning av sött och salt vatten och på grund av detta är det inte så många djur- och växtarter som trivs där. Dessutom så bor det väldigt många människor i länderna runtomkring kusterna och många är inte särskilt försiktiga med vad de släpper ut för ämnen i havet. Sedan beror det också på att vi har fiskat alldeles för mycket, så att fiskarna inte hinner med att föröka sig och flera arter kommer att utrotas.


Therese berättar att hon hittat många skadliga ämnen när hon tagit prover i Östersjön. Hon har också undersökt hur de skadliga ämnena påverkar fisken som lever i Östersjön. Hon och hennes arbetskamrater Agnes och Nikolaj har hittills hittat flera bieffekter på de olika fiskarna som de har undersökt. Jag frågar henne hur fiskarna kan skadas av det här och i en liten stund blir hon tyst.


-         De blir sjuka, precis som vi människor kan bli av gifter, och då dör de ofta i förtid eller får svårt att få ungar.


Vad kan man göra för att inte smutsa ner havet lika mycket?


Hon svarar att man kan börja med att äta mindre fisk, låt särskilt bli till exempel torsk, lax och ål som kommer ifrån Östersjön.


-         Sedan måste alla börja släppa ut mindre gifter. Det kan man till exempel göra genom att använda så mycket miljömärkta produkter som man kan, till exempel diskmedel och tvättmedel.


Olivia Staveborg Kerkelä


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0